Gradueringskursus i Odense

Der har været afholdt gradueringskursus i Kodokan Odense, den 22. oktober. Lars Maagard og Marcus Hannerz fra Gradueringsudvalget tog igen kursisterne igennem et godt kursus, hvor læringen var praksisbaseret.

Formålet med kurserne er naturligvis at sørge for, at man som eksaminator har samme opfattelse af teknik og bedømmelse alle steder i landet. Om ikke andet, nogenlunde samme opfattelse.
Noget af de som der bliver lagt vægt på ved kurserne i år, er gennemgangen af nogle særdeles vigtige begreber, som anvendes OFTE i judo. Nemlig åbning, balancebrydning, kast - kuzushi, tsukuri og kage. Det er vigtigt at formidle den RIGTIGE betydning af disse begreber.
Kuzushi: Dette refererer til at åbne makkerens holdning og bryde balancen på ham/hende.
Tsukuri: Det er det andet trin i kastet og handler om at placere sig selv korrekt i forhold til din ubalancerede makker. Altså positionering. Det er her du stiller dig i den perfekte vinkel og afstand for at udføre din kast eller teknik. Tsukuri handler om at bruge din krop og fodarbejde effektivt.
Kake: Kake er det sidste trin, hvor du fuldfører kastet eller teknikken. Her høster du fordelene af den ubalance (Kuzushi) og positionering (Tsukuri), du har skabt.
Vi har i "gamle dage" i Danmark nok lært en lidt anden fortolkning af disse begreber, som heldigvis er blevet tilrettet helt omme fra Japan af. SKØNT!
Ud og brug begreberne ude i klubberne og vel mødt ved næste kursus.